Lokale pers

Protest tegen zonnepark bij Babberich

BABBERICH - Bewoners van onder meer de Ravenstraat en de Sleeg in Babberich zien niets in het plan voor een zonneveld in hun buurt. Het beoogde zonnepark tast de leefomgeving van het overwegend agrarische gebied ernstig aan, vrezen zij. Zonnepark De Sleeg heet het plan van het Wageningse bedrijf LC Energy. Met een oppervlakte van ongeveer 31 hectare zou het beoogde zonneveld jaarlijks kunnen voorzien in de energiebehoefte van zo'n 10.000 huishoudens. Omwonenden van het gebied zien niets in de plannen. Lees hier verder.

Karin Mulder  Bron: De Gelderlander

Plannen voor windmolens in Bronckhorst uitgesteld

De gemeenteraad van Bronckhorst (GD) heeft donderdagavond tijdens een raadsvergadering niet ingestemd met het plan van het college om onder meer twaalf windmolens van 200 meter te plaatsen in het buitengebied.

Dinsdag 28 maart 2019 protesteerden boze bewoners van het buitengebied al bij het gemeentehuis in Hengelo (GD). Dat heeft er mede voor gezorgd dat de Routekaart Energieneutraal 2030 niet is aangenomen. Donderdagavond overhandigde actiecomité ‘Op en Um ’t Hengelse Zand’ een petitie aan burgemeester Marianne Besselink, die bijna 1.000 keer is ondertekend. Ook tijdens de vergadering was een grote groep ongeruste plattelandsbewoners aanwezig op de publieke tribune. Lees hier verder.

Inwoners Greffelkamp in actie: ‘Wij willen de windmolens niet’

DIDAM - Inwoners van Greffelkamp zijn een actiecomité gestart tegen de mogelijke komst van windmolens in de Didamse buurtschap. Zij moesten onlangs via deze krant vernemen dat hun woonomgeving, net als Azewijn, wordt gezien als één van de meest geschikte locaties voor windmolens in de gemeente Montferland. Behalve door de gemeente zelf ook door de inwoners van andere kernen in Montferland. Lees hier verder.

Natasja Scheerder  Bron: De Gelderlander

Weer windmolen waarschuwing Winterswijk

Begin 2017 presenteerde het college (i.v.m. de gewenste energietransitie) het plan om 12 (bijna 300 meter hoge) windmolens in het buitengebied van Winterswijk te plaatsen. Er ontstond terecht weerstand tegen dit idee. Niet omdat men tegen een energietransitie is, maar omdat dit ten koste gaat van ons landschap zonder een doorslaggevende bijdrage te leveren aan die gewenste transitie. Het levert wel overlast op en het is veel duurder dan het alternatief, windmolens op zee. Kortom een dure oplossing die door de technologische ontwikkelingen is achterhaald. Stroom door wind van zee kan inmiddels voor veel minder kosten gerealiseerd worden. Lees hier verder.

Winterswijkse weekkrant januari 2018

Gelderland: Zet veel windmolens langs onze snelwegen

Arnhem - Gelderland moet tientallen windmolens bouwen langs de snelwegen, zoals de A15. Ook langs de Betuweroute moeten turbines komen. Dat willen Provinciale Staten van Gelderland. Ze willen op die manier de grote achterstand bij de plaatsing van windmolens inlopen.

Dat zou niet alleen langs de A15 moeten, maar ook langs andere snelwegen in Gelderland, zoals de A1, A2, A18, A28 en A50. De provincie moet daarover met de gemeenten langs die wegen in gesprek. De Betuweroute zou ook omzoomd kunnen worden met windturbines.

Lees hier verder.

Rob Berends  Bron: De Gelderlander

Greffelkamp genoemd als plek voor windmolens

DIDAM - De buurtschap Greffelkamp bij Didam en Azewijn zijn door inwoners van de gemeente Montferland het meest genoemd als gewenste locatie voor windmolens. Montferland wil er minstens vijftien bouwen. Lees hier verder.

Erik Meuleman  Bron: De Gelderlander

Tussen Didam en Beek geen windmolens

LOERBEEK - Het gebied tussen Beek en Didam blijft gevrijwaard van windmolens. Wettelijke beperkingen verhinderen daar dat er een windmolen kan worden geplaatst. Op zeven andere plekken in Montferland is dat wel mogelijk. En die plekken liggen vooral aan de oostkant van de gemeente. Lees hier verder.

Erik Meuleman  Bron: De Gelderlander

Hoe windmolens Gelderland hopeloos verdelen

ANGERLO/ NIJMEGEN - In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart trekt De Gelderlander door de regio om te zien welke thema’s leven onder inwoners van Gelderland. In aflevering 1: hoe moet de provincie omgaan met windenergie? Lees hier verder.

Lars Barendregt  Bron: De Gelderlander

Gelderland mikt op zeker vijftig nieuwe windmolens voor eind 2020

ARNHEM - Het is de bedoeling dat Gelderland voor eind volgend jaar 51 nieuwe windmolens krijgt. Van 31 turbines is al zeker dat ze worden neergezet. Voor nog eens 20 windmolens bestaan plannen. Lees hier verder.

Lars Barendregt  Bron: De Gelderlander

Montferland maakt pas op plaats met windturbines

De informatieavonden over het energieneutraal maken van de gemeente Montferland hebben niet de gewenste duidelijkheid opgeleverd. Weliswaar zijn Azewijn en de Didamse buurschap Greffelkamp er als plekken uitgerold die het meest voor de hand liggen om windturbines te plaatsen. Onduidelijk is gebleven onder welke voorwaarden die molens er mogen komen. Lees hier verder.

Erik Meuleman  Bron: De Gelderlander

Windmolens niet naar Greffelkamp

De bewoners van de buurtschap Greffelkamp hebben zich fel verzet tegen de mogelijke plaatsing van windmolens in het gebied. De locatie werd eerder als kansrijk bestempeld omdat het aansluit op het gebied  gebied De Byvanck (gemeente Zevenaar) bij Angerlo waar dit jaar vier 120 meter hoge windturbines worden gebouwd. Het gebied Azewijn-Netterden ligt volgens het college van burgemeester en wethouders meer voor de hand. Less hier verder...

Erik Meuleman  Bron: De Gelderlander