TV en radio

Grote winsten ten koste van omwonenden windparken

 

April 2019, VPRO - Argos

Windenergie is big business. Winnaars zijn de investeerders in windparken in Groningen en Drenthe. Zij verdienen over een periode van vijftien jaar tussen de 2,4 miljoen en 3 miljoen euro per windturbine, mede dankzij een overheidssubsidie van 550 miljoen euro. Verliezers daarentegen zijn de omwonenden van windparken in Noord-Nederland. Zij moeten rekening houden met een waardedaling van hun woningen van naar schatting 87 miljoen euro. Lees of luister hier verder. 

Luister vooral even naar de 'Rijkscoördinatieregeling' op minuut 17 van de geluidsbijdrage. Burgers hebben in ons land niets meer te zeggen als het over windparken gaat.

Agressie tegen windmolenparken: 'Betrekken van burgers is cruciaal'

 

April 2019, AVRO TROS
Het verzet tegen de komst van twee windparken in Noord-Nederland is ronduit grimmig geworden: in brand gestoken schuren, asbest in weilanden, dreigbrieven gericht aan aannemers en pamfletten met swastika's bij portretten van betrokkenen. Hoe kon het zover komen? Lees of luister hier verder.

Deel je onze standpunten?

Hier lees je onze standpunten. Steun ons met jouw steun en teken de petitie!

Noordzee wordt grote bouwplaats voor windmolens

April 2019, NOS Nieuwsuur

Met de bouw van enorme windmolenparken voor de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en ten noorden van de Waddeneilanden gaat Nederland de komende jaren proberen de achterstand in te halen bij de productie van schone energie. Nu zijn we nog één van de slechtst presterende landen op dat terrein in Europa.

Nederland is niet het enige land dat op zee bouwt. Ook de Scandinavische landen, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd-Koninkrijk hebben grote plannen. Er zijn zelfs voorspellingen dat over twintig jaar een kwart van de Noordzee uit windmolenparken bestaat. Lees hier verder.

 

Februari 2018

Rutte: alleen windmolens daar plaatsen waar bewoners dat willen

Duur: 1 minuut 3 seconden